Vi som flydde: min egen resa och andra unga kvinnors berättelser om flykt av Malala Yousafzai med Liz Welch

Nummer: 10801
Titel: Vi som flydde: min egen resa och andra unga kvinnors berättelser om flykt
Originalets titel: We Are Displaced
Författare: Malala Yousafzai med Liz Welch
Översättare: Ylva Kempe
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-32-21076-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag går omkring på gatorna i Birmingham tillsammans med mamma och pappa och mina bröder, och stannar till ett ögonblick för att njuta av friden.

Om boken:
Hur känns det att förlora allt, fly för sitt liv och försöka börja om någon annanstans? Det vet Malala Yousafzai, och det vet miljoner andra unga människor.
Malala berättar dels sin egen historia igen, denna gång ur perspektivet hur flykten har förändrat hennes identitet, längtan och drömmar. Hon upplåter också sin röst till ett tiotal andra unga kvinnor som hon har mött under besök på flyktingläger eller på andra platser världen över. De får berätta högst personligt, om fruktansvärda strapatser undan våld och förtryck. Om förlust, sorg, skräck – men också om ofattbart mod och om hopp. Att lämna allt bakom sig, försöka hitta trygghet på en ny plats, lära sig ett nytt språk, inse att man kanske aldrig kan återvända – när man samtidigt sett fasor som inte går att beskriva.
Krig, folkförflyttning och gränskonflikter präglar vår tid på ett obönhörligt sätt. Vi som flydde är en drabbande och enormt angelägen skildring som påminner oss om att alla människor har okränkbara rättigheter, som trygghet och ett hem och en möjlighet att våga se framåt. Boken är skriven av flyktingen, Nobelprisvinnaren och förebilden Malala Yousafzai.

Ålder 12-15 år.

Min åsikt:
Skakande, viktig & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar