Den jag var innan av Christina Bergil

Nummer: 896
Titel:
Den jag var innan
Författare: Christina Bergil
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-46-22037-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:
”Du vet inte om det, men vi har träffats förut. Det var i vårt andra liv, det som både du och jag har levt: inom normalitetens gränser.”

De är läkare och medicinare från Europas alla hörn. Somliga är där frivilligt. Anna hör till dem som har deporterats dit. I lägret känner hon igen en man som en gång var hennes mors läkare. Då, i den världen, kände hon förtroende för honom. Nu hör hon honom resonera med sina SS-kollegor om effektiviteten i förintelseapparaten och om deras nuvarande tjänst är till gagn eller nackdel för den framtida karriären. Anna är iakttagare och offer, men där hon befinner sig är det svårt att förbli bara iakttagare eller bara offer.
Något decennium senare lever Helga i Argentina tillsammans med sin familj. De har flytt från Europa. Hennes man får efter en påfrestande början sin eftertraktade läkarpraktik. Själv ligger hon i sitt sovrum med fördragna fönsterluckor och vill inte minnas det som ändå hela tiden tränger sig på.

Min åsikt:
En stark, intressant och lockande bok som var svår att lägga ifrån sig. Mycket bra!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar