Den lilla flickan i Vintervelodromen av Annette Muller

Nummer: 1040
Titel:
Den lilla flickan i Vintervelodromen
Författare: Annette Muller
Förlag: Bokförlaget Perenn
Utgivningsår: 1991/2009
ISBN: 978-91-633-3982-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:
”Mina föräldrar kom till Frankrike 1929. De kom från Polen, från ett område som heter Galizien, en mycket fattig region.” Så inleder Annette Muller (född 1933) berättelsen om sin barndom i en judisk familj i Paris på Rue de l´Avenir (”Framtidsgatan”). I hemmet driver föräldrarna en syateljé; hela dagarna arbetar de vid de surrande elektriska symaskinerna. Annette berättar om livet i familjen, om glädjeämnen och sorger. Men en ond tid bryter in: den sextonde och den sjuttonde juli 1942 grips i Paris tretton tusen judar av fransk polis. Många av dem förs till Vel´d´Hiv´, Vintervelodromen. Annette, hennes bröder och mor finns bland dom.

Min åsikt:
En kort men berörande skildringen av en familj fast i kriget.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar