Stulen barndom av Virginia Holman

Nummer: 132
Titel: Stulen barndom
Författare: Virginia Holman
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2003/2005
ISBN: 91-37-12572-9
Betyg: 3 av 5Om boken:

”1974 var inget bra år att bli galen”, skriver Virginia Holman i denna uppseendeväckande och smärtsamt roliga berättelse om att växa upp med en schizofren mor under ett kaotiskt och händelserikt årtionde.
I maj 1974, ett år efter att Patty Hearst och hennes kidnappare rånade Hibernia National Bank, äger en helt annan kidnappning rum, långt borta från massmediernas stora rubriker. Virginias mor Molly, som lider av sitt första psykotiska tillstånd, är övertygad om att hon värvats av en hemlig armé. Rösterna i Mollys huvud befaller henne att tillsammans med sina två döttrar, Virginia och Emma, bege sig till familjens sommarhus.
Där målar Molly fönstren svarta och omvandlar huset till ett fältsjukhus där hon ska ta emot sårade krigsbarn. Molly övertalar sina döttrar att inte orda om det hemliga uppdraget för någon.
Till en början förklaras Mollys beteende som ett symtom på tidsandan. Barnens far tror att allt hans fru behöver är lite andrum för att ”finna sig själv”. Mollys moster – inspirerad av hollywoodfilmen Exorcisten – föreslår allvarligt att en smula exorcism inte skulle skada.
Mollys sjukdom tar sig allt allvarligare uttryck, med inslag av extrem paranoia och våldsamma vredesutbrott – en verklighet som Virginia och hennes syster måste lära sig att hantera. Situationen blir till slut ohållbar och Molly tas i början av 1980-talet in på mentalsjukhus för utvärdering. Det ser ut som om livet för den sargade familjen långsamt kan återvända.
Men Molly lyckas dupera de socialarbetare som tycks vara mer angelägna om att skydda patientens rättigheter än att försöka förhindra förloppet av en allvarlig psykisk sjukdom. När Molly släpps ut igen börjar mardrömmen åter. Först efter att hon en dag öppnar alla eluttag i huset anses Molly vara en fara för sig själv och blir inlagd på mentalsjukhus.

Min åsikt:
En sann berättelse om två systrar som kidnappas av sin schizofrena mamma. Boken tar upp det psykiska krig som Virginia tvingas leva i för att behaga sin mamma, men också den kamp hon tvingas leva i fram till den ålder hon är i idag. Hon söker desperat efter svaren.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar