Offrad för hederns skull av Sengül Güvercile

Nummer: 134
Titel: Offrad för hederns skull
Författare: Sengül Güvercile
Förlag: Egmont Richter
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-7715-965-9
Betyg: 4 av 5Om boken:

Sengül föddes i Turkiet men växer upp i Danmark. Vid fjorton års ålder förälskar hon sig i den turkiske tonårspojken Hasan. Hon förstår genast att deras kärlekshistoria måste hållas hemlig. Hasan kommer från ett annat område i Turkiet, han har ingen utbildning och inga pengar. Och det är Sengüls föräldrar som ska välja ut hennes framtida make. När förhållandet så småningom ändå blir avslöjat dödar Sengüls familj Hasan. Hedersmordet är ett av de första i Danmark. Efter att ha levt med rädsla och sorg som ständiga följeslagare har Sengül Güvercile nu bestämt sig för att berätta sin historia. Arton år har gått sedan hennes älskade mördades.
I både Danmark och Sverige har det skett flera hedersmord de senaste åren. Mest känt är kanske mordet på Fadime, som mördades i Sverige av sin far i januari 2002. I Offrad för hederns skull är perspektivet lite annorlunda. Här är det inte dottern i familjen som mördas utan hennes älskade. Men gärningen är lika grym och obegriplig. Sengül Güvercile är i lika stor grad ett offer som den mördade Hasan.

Min åsikt:
En sann familjetragedi om hedersmord. Skillnaden mot de flesta andra hedersmord man läser om så är det inte dotterns som mördas utan hennes älskade.

En skrämmande bok om en kultur som jag har svårt att förstå.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar