Jätten i spegeln av Helene Arkhem

Nummer: 136
Titel: Jätten i spegeln
Författare: Helene Arkhem
Förlag: Egmont Richter
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-7715-660-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Med kroppen som fiende.
Det finns tjejer som ständigt ljuger. Som säger Nej tack, jag åt nyss, trots att deras kroppar plågas av hunger. Det är tjejer som tror att de blir feta av att dricka ett glas vatten. Tjejer som är på väg att svälta sig själva till döds. Sjukdomen de lider av är anorexia nervosa. En av dem som drabbats är Mikaela, en helt vanlig svensk tjej. I elva år har hon kämpat mot ätstörningar, tvångstankar och matångest. Perioder av hetsätning har varvats med perioder av självsvält. Vikten har pendlat dramatiskt, mellan 80 och 40 kilo. Jätten i spegeln är Mikaelas historia, under hennes kamp för att bli frisk, berättad av journalisten Helene Arkhem och fotografen Maria Östlin som följde henne under två år. Men också berättad direkt med Mikaelas egna ord; genom utdrag ur hennes dagbok. Boken innehåller också en faktadel, med svar på de vanligaste frågorna om anorexi och andra ätstörningar.

Min åsikt:
I boken får vi följa Mikaela under drygt 1 och ett halvt år, från sjuk i anorexi till friskförklarad. Helene skriver om hennes liv och kamp, men i boken finns även dagboksanteckningar skrivna av Mikaela.

Slutet av boken innehåller en faktadel, frågor och svar och tips på vart man kan vända sig för att få hjälp eller mer fakta om ätstörningar.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar