Rannsakan av Michael Hjalmarsson

Nummer: 140
Titel: Rannsakan
Författare: Michael Hjalmarsson
Förlag: Egmont Richter/Damm
Utgivningsår: 1999
ISBN: 91-7709-213-9
Betyg: 4 av 5Om boken:

En skakande självbiografi om en människas väg in på brottets bana Under hela sin uppväxt lever Michael Hjalmarsson i skräck för sin egen far. En far som sviker sin familj genom upprepade övergrepp, men som utåt sett är respekterad i sin yrkesroll som samhällets väktare.

Tidigt tappar Michael förtroendet för vuxenvärlden. När han sexton år gammal hittar sin mamma död, efter att hon har begått självmord, är det ett fruktansvärt slag för honom. Han placeras nu av socialen i en egen lägenhet, ordineras mängder av psykofarmaka och lämnas ensam med sina hemska minnen. Det enda som håller Michael på fötter är idrotten.

All ledig tid tillbringar han i träningslokalen. Han är duktig i kampsport och blir allt mer våldsfixerad. Omedvetet dras han mot ett liv där våldet är en naturlig del av vardagen. Gränserna suddas mer och mer ut och när också fadern tar livet av sig är sveket fullständigt. I allt snabbare takt varvas lögner med grova våldshandlingar. Michael blir torped i den undre världen. Samtidigt försöker han få familjelivet med sambo och två barn att fungera.

Vändpunkten kommer när Michael grips och häktas för grovt väpnat rån 1998. För första gången får han professionell hjälp och en chans till ett nytt liv.

Min åsikt:
En självbiografi om en barndom och uppväxt som leder in i kriminalitet. Han tränar och tävlar i kampsport och är våldfixerad utan spärrar, samtidigt har han en familj, sambo och barn.

Vändningen kom 1998 då han greps och häktades för grovt väpnat rån.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar