Försöksråttan av Birgit Häggkvist

Nummer: 178
Titel: Försöksråttan
Författare: Birgit Häggkvist
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2001
ISBN: 91-0-057513-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Det finns dom som man behöver säga säja till Du är ju förfan kobent och dom kan ha hur normal benställning som helst men genast rodnar dom och känner sig träffade och man ser hur den där löjliga kobenta bilden av dom obevekligen kletar sej fast ovanpå den verkliga i hjärnan på dom. Och när själva benställningen sen inte stämmer överens med kobentheten som dom just fått installerad i sej så behöver man bara fortsätta Men förfan visa det då. Och då rodnar dom igen för att man kommit på dom med att försöka bluffa att dom inte alls är kobenta fast dom är det och omedelbart åker knäskålarna ihop på dom som på en ko. Man behöver bara spänna ögonen i dom så kan man göra vad man vill med dom.”

Försöksråttan handlar om förödmjukelse. En förödmjukelse som kulminerar i titelberättelsens kusliga studie i mobbningens båda primitiva och subtila logik. I klassrum och kamratgäng pågår ett grymt utstötningsspel; Birgit Häggkvist låter mobbledarens tankar flöda fritt och följer dem till deras yttersta konsekvens.

Min åsikt:
En bok om mobbning, det mörkaste inom oss, makt, hämnd, rädsla och skuld. Skrämmande läsning om ett viktigt ämne.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar