Den mekaniska katten av Torey Hayden

Nummer: 11
Titel: Den mekaniska katten
Författare: Torey Hayden
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9127081311
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Conor är nio år, en blek pojke med ljust skinande hår – James, som är familjeterapeut, tycker att han liknar en ande, med hår som månljus. Conor har diagnosticerats som autistisk, men James börjar misstänka att pojken lider av sviterna av en traumatisk händelse. Då Conor inleder sin terapi är han till en början onåbar. Han vägrar släppa ifrån sig sin leksakskatt som tycks vara hans enda trygghet. Genom kattens nos utforskar han världen ? «katten vet allt«.

Conors mor Laura är en känd författare. Hon bor med sin man och de två barnen Morgana och Conor på en enslig ranch i bergen. Parallellt får vi följa Lauras historia: Hennes mor dog tidigt och Laura hamnade i fosterhem där hon utsattes för sexuella övergrepp av «bröderna«. Laura skapade sig en egen värld, Skogen, där Torgon prästinnan härskade. Liksom Laura blir Torgon våldtagen, men hon tycks växa och bli klokare av varje prövning. I Torgons värld får det hemska ett syfte. Torgon är helare och Laura bestämmer sig för att bli läkare. Men under sin utbildning dras hon allt mer in i new age-kretsar där hon träffar Fergus, en karismatisk man som tror att Laura är Torgons språkrör i denna värld. Men Laura upptäcker att Fergus är psykiskt labil och hon lämnar honom och sina studier och återvänder till landsbygden, där hon omsätter sina fantasier om Torgon i populära böcker.

Conor får allt större förtroende för James och uttrycker sig allt tydligare: han berättar om ett ”spöke” som kommit till ranchen då fadern var bortrest och att modern varit blodig om händerna. Så står sanningen plötsligt klar. Fergus har jagat Laura i åratal och till slut har hon dödat honom och grävt ned liket i skogen. Den då tvåårige Conor har bevittnat allt, men inte kunnat förstå och minnesbilderna har blivit till mardrömmar som aldrig lämnat honom någon ro.

Den mekaniska katten är en roman om verklighet kontra fiktion, kreativitet i förhållande till galenskap, barns tankar och värld kontra vuxnas. Det är en fascinerande, spännande och intrikat berättelse, där verkligheterna hela tiden oscillerar mellan olika plan. Bara den tidlösa katten är närvarande överallt.

Min åsikt:
Vi följer James som är familjeterapeut och behandlar nioåriga Connor. I Connors inre kommer det fram en mörk och hemskhistoria från hans förflutna som mycket litet barn.
Skrämmande och stark!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar