Alla monster måste dö av Magnus Bärtås & Fredrik Ekman

Nummer: 1394
Titel:
Alla monster måste dö
Författare: Magnus Bärtås & Fredrik Ekman
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-0-012488-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Den kvinnliga guiden i brun uniform och skärmmössa talar till oss genom megafon. Hon sveper med armen och säger att bergstopparna på det heliga revolutionära berget alltid är snötäckta. När vi pekar på bergen och säger till guiden att de faktiskt inte är snötäckta, tittar hon snett förbi oss och upprepar orden: Bergstopparna på det heliga revolutionära berget är alltid snötäckta.”

Under brinnande kallt krig kidnappar den nordkoreanska regimen Sydkoreas mest kända filmstjärnepar, skådespelerskan Madame Choi och regissören Shin Sang-ok. De går till slut med på den filmgalne diktatorn Kim Jong Ils krav på att göra regimvänlig spelfilm för att indoktrinera massorna. Först 1986 lyckas de fly under spektakulära former.
Efter att ha träffat Madame Choi i Seoul åker Magnus Bärtås och Fredrik Ekman hösten 2008 på en gruppresa till Nordkorea för att hitta spår efter filmparet. Tillsammans med interiörerna från resan, där en mycket märklig samling människor reser ihop under bitvis påfrestande omständigheter i ett land som trotsar all logik, blir berättelsen om filmparet till en smart, upprörande och idérik reportagebok som bit för bit suger in läsaren i sitt märkliga universum, in bakom kulisserna på ett av världens mest slutna och hårda länder.

Min åsikt:
Ett intressant och skrämmande reportage.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar